Formula 1 GP Emilia-Romagna 17/05-19/05/2024

RACE-VERSLAG | F1 Miami 2023

Max Verstappen heeft op Miami International Raceway de overwinning behaald in de Grand Prix van Miami, de vijfde ronde van het wereldkampioenschap Formule 1 2023.

Verstappens teamgenoot Sergio Perez startte vanaf pole position en leidde de race op medium banden, terwijl Verstappen vanaf de negende plaats op harde banden startte na problemen in de kwalificatie. Bij de start van de race behield Perez zijn voorsprong op Fernando Alonso en Carlos Sainz. Pierre Gasly en George Russell waren ook in gevecht, maar Lando Norris werd in bocht 1 van achteren geraakt door Nyck de Vries en beide coureurs vielen terug naar de achterkant van het peloton.

Verstappen wist zich op te werken naar de zesde plaats door in de vierde ronde zowel Leclerc als Magnussen te passeren, terwijl Charles Leclerc in bocht elf ook Magnussen passeerde en naar de zesde plaats opschoof. Perez behield zijn leiding met Alonso als tweede en Sainz als derde. Verstappen zette zijn opmars door het veld voort en passeerde Russell en Gasly in de negende ronde om vierde te worden.

In ronde 15 passeerde Verstappen Sainz en Alonso om een 1-2 voorsprong te nemen voor Red Bull, met Perez nog steeds aan de leiding. Sainz moest in ronde 19 pitten, maar door een remfout kwam hij weer in druk verkeer terecht. Hij moest zich een weg vechten langs Lewis Hamilton en Nico Hulkenberg, maar kreeg een straf van vijf seconden voor te snel rijden in de pitstraat.

Perez pitchte als eerste van de Red Bull-coureurs in ronde 21 en door zijn snelle pitstop van 2,2 seconden kon Verstappen de leiding overnemen. Alonso pitte in ronde 25 na een langere stint op medium banden en kwam achter Sainz terug in de race, maar voor hem nadat zijn straf in aanmerking was genomen. Alonso passeerde Sainz in bocht 11 en reed een paar ronden later voor Esteban Ocon om de derde plaats te heroveren.

Hoewel Verstappen veel oudere banden had dan Perez, bleek hij sneller en maakte hij in ronde 46 een pitstop. Zijn pitstop was echter relatief traag en duurde 3,1 seconden, en hij keerde achter zijn teamgenoot terug in de race op verse media. Perez daarentegen reed op harde banden, waarop hij al 25 ronden had gereden. Hoewel hij zijn best deed om te verdedigen, wist Verstappen hem met nog 10 ronden te gaan bij Turn 1 te passeren en reed hij met meer dan 5 seconden naar de overwinning.

Alonso eindigde als derde, gevolgd door Russell en Sainz. In de slotfase van de race maakte Hamilton een indrukwekkende comeback om de zesde plaats veilig te stellen nadat hij Leclerc en Gasly had gepasseerd. Ocon en Magnussen maakten de top tien compleet en scoorden punten.

Neem contact met ons op voor vragen. Wij zijn er voor u en staan klaar om te antwoorden.