Formula 1 GP Emilia-Romagna 17/05-19/05/2024

RACE VERSLAG | F1 Nederland 2023

Verstappen behaalde de overwinning in zijn 46e F1-race en vergrootte zijn voorsprong op Pérez in de tussenstand van het kampioenschap tot 138 punten. De 25-jarige regerend leider in het Formule 1-kampioenschap, die opnieuw dichter bij zijn derde opeenvolgende wereldtitel kwam, versloeg op Zandvoort Fernando Alonso van Aston Martin met een marge van 3,7 seconden. De derde podiumplaats was voor Pierre Gasly van het Alpine-team.

Na zijn poleposition-overwinning in de kwalificatie hield Verstappen zijn voorsprong vast na de start. Toen het echter begon te regenen, kozen verschillende coureurs ervoor om een pitstop te maken voor verse banden, wat leidde tot een herschikking van de volgorde. Pérez profiteerde en nam kortstondig de leiding, waarmee hij aan het begin van de race een sprong maakte vanaf de zevende plaats. Maar toen de regen later minder werd, nam Verstappen de leiding weer over. In de 11e ronde wisselde hij naar droge banden en hoewel Pérez de volgende ronde volgde, kwam hij met een achterstand op Verstappen weer de baan op.

In de 16e ronde crashte de Amerikaanse coureur Logan Sargeant van het Williams-team, waardoor de safety car werd ingezet. Verstappen, die aan de leiding reed, behield zijn voorsprong na de hervatting van de race en breidde zijn voorsprong geleidelijk uit. Pérez verzekerde zich van de tweede plaats, terwijl Alonso de derde plaats vasthield. In de 43e ronde trok Ferrari's Charles Leclerc zich terug vanwege autoschade, waardoor hij uit de top tien viel. Aan de andere kant zetten Gasly, Juki Tsunoda van Alpha Tauri en Alexander Albon van Williams sterke prestaties neer.

De onverwachte wending vond plaats tegen het einde van de race. Met nog tien ronden te gaan begon het opnieuw te regenen op het circuit van Zandvoort, waardoor de coureurs opnieuw moesten pitten voor verse banden. De regenbui werd heviger, waardoor Pérez de controle verloor en naar de derde plaats gleed. Na een crash met de Chinese Zhou Guangyu hieven de organisatoren van de race de rode vlaggen, waardoor de race werd stilgelegd met nog zeven ronden te gaan.

Na een pauze van meer dan drie kwartier werd de Grand Prix hervat. Verstappen wist met succes de uitdaging van Alonso af te slaan en verzekerde zich van de overwinning. Alonso pakte het extra punt voor de snelste ronde. "Het was een ongelooflijk intense race. We waren echt snel in de natte omstandigheden. De auto vloog; hij is zeer competitief en reageert snel. In deze omstandigheden is het cruciaal om een auto te hebben waarop je kunt vertrouwen en die had ik vandaag. Op het podium staan naast Max en Pierre is echt opmerkelijk", aldus Alonso.

Verstappens teamgenoot Pérez kreeg te maken met de gevolgen van het overschrijden van de snelheidslimiet in de pitstraat, wat resulteerde in een straf van vijf seconden en een afdaling naar de vierde plaats. Gasly, die derde werd, vierde daardoor zijn eerste podiumfinish sinds de Grand Prix van Azerbeidzjan in 2021.

Neem contact met ons op voor vragen. Wij zijn er voor u en staan klaar om te antwoorden.