Formula 1 GP Emilia-Romagna 17/05-19/05/2024

RACE VERSLAG | F1 Spanje 2023

Max Verstappen behaalt zijn 40e Formule 1-zege en komt net één tekort om het aantal overwinningen van legende Ayrton Senna te evenaren. Hij zette een indrukwekkende prestatie neer tijdens de Grand Prix van Spanje op zondag, won in start-finish stijl en breidde zijn voorsprong in het kampioenschap op de nummer twee, Sergio Pérez, uit tot 53 punten.

Verstappen domineerde het hele zevende raceweekend. Hij won alle drie de trainingen en de kwalificatie en kon de race van start tot finish leiden. Bovendien scoorde hij een bonuspunt voor de snelste ronde van de race, die hij aflegde vlak voordat hij een straf kreeg voor het herhaaldelijk verlaten van de baan. Ondanks de mogelijke straf had hij voldoende voorsprong en kon hij zich de straf veroorloven. Verstappen kwam over de streep met een voorsprong van bijna een halve minuut.

Terwijl het Red Bull-team dit seizoen alle races domineerde, kon het Mercedes-team voor het eerst dit jaar genieten van een dubbele podiumfinish. Zesvoudig Barcelona-winnaar Lewis Hamilton behaalde zijn beste finish van het seizoen door tweede te worden.

Verstappen verdedigde zijn eerste plaats na een zwaarbevochten start voor Carlos Sainz, die zelfs even de leiding nam, maar het ging al snel weer goed. Vanaf de tweede rij maakten Lando Norris en Hamilton contact en moest de McLaren-coureur een pitstop maken vanwege een beschadigde voorvleugel. De stop kostte hem meer dan 17 seconden en zijn hoop op een goed resultaat was vervlogen. Uiteindelijk eindigde hij als zeventiende.

Terwijl de Nederlandse coureur na 2016 en 2022 soeverein op weg was naar een derde overwinning in Barcelona, haalde Hamilton Sainz tijdens een derde van de race in, wat niet in goede aarde viel bij het lokale publiek. En toen de Grand Prix de tweede helft inging, passeerde Russell ook de Ferrari-coureur, die genoegen moest nemen met een zevende plaats, zijn slechtste finish dit seizoen.

De andere Red Bull-coureur, Sergio Pérez, passeerde Sainz aan het einde om als vierde te finishen, ondanks dat hij vanaf de 11e plaats was gestart nadat hij tijd had verloren nadat hij in Q3 van de baan was gegaan.

Tot zijn teleurstelling liep het grootste idool van het Spaanse publiek, Fernando Alonso, weg van het succes. De Aston Martin-coureur kon er geen moment aan denken om voor het eerst in tien jaar een Formule 1-race te winnen. Na de kwalificatie van zaterdag, waar hij meer dan een seconde achter Verstappen als negende eindigde, was het duidelijk dat het onmogelijk zou zijn om zijn 32 overwinningen uit te breiden. Uiteindelijk moest de vierenveertigjarige oud-kampioen genoegen nemen met de zevende plaats, zijn slechtste resultaat dit seizoen. Charles Leclerc, Sainz' teamgenoot en vice-kampioen, eindigde zonder punten. Na vanuit de pitstraat te zijn gestart en als elfde te zijn geëindigd in de kwalificatie, eindigde hij als elfde.

Neem contact met ons op voor vragen. Wij zijn er voor u en staan klaar om te antwoorden.